25. 02. 2025, 19:19
Když se čokoláda potká s láskou…
Čokoládový dort, kde hlavní inspirací je samotná Itálie. V každém jeho kousku ucítíš hřejivou chuť slunce, surovost, ale také obrovskou lásku a vřelost, kterou zde místňáci oplývají.
Samotné čokoládové vrstvy tě překvapí svou jemností, což zajistí kvalitní olivový olej, který je na tento dort použit. Ničeho se však nebojte, protože jeho silnou chuť perfektně doplní lehkost a krémovost vyšlehané mascarpone, které si společně s trochou sicilského vína Marsala pohrají s vašimi chuťovými pohárky.
Celou scénu završí intenzivní, ale osvěžující chuť ovoce dle vaší chuti a preferencí. My jsme na recept použili čerstvé slaďoučké jahody, které jsou podtržené ovocným gelem.
Připravte si ho doma i vy a potěšte sebe i své blízké. Recept je jednoduchý a výsledek? Naprostá dokonalost!
Co bude třeba na dort o šířce 18cm?
Cukrářské potřeby
Na čokoládové vrstvy:
- 540 ml plnotučného mléka
- 390 g bílého cukru krystal
- 225 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
- 345 g hladké mouky (“00”)
- 120 g neslazeného kakaa
- vanilková esence do potravin
- 5 g prášku do pečiva
- 7 g sody na pečení
- špetka soli (jemná)
- 11 ml jablečného octu
- 40 g másla
Krémová náplň:
- 500 g mascarpone
- 40 ml vína Marsala (sladké nebo polosladké)
Na ozdobu:
1. Připravme si dopředu vše co se dá, abychom měli více času na to se soustředit na pečení a pití vína!
- Začneme s přípravou krému, kde dáme mascarpone a víno Marsala do středně velké misky a suroviny vyšleháme do jemného krému. Následně na to misku přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice, kde počká, dokud ji nebudeme zase potřebovat.
- Skrz jemné síto si do velké mísy prosejeme všechny sypké ingredience na dort - neslazené kakao, mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu, nakonec přidáme špetku soli, smícháme a dáme stranou.
- Ani naše dortová forma nesmí zůstat bez povšimnutí. Máme-li formu s odnímatelným dnem, tak ji vyložíme pečícím papírem, avšak pokud je dortová forma jednodílná, je třeba ji vymazat máslem.
- Omyjeme koupené (nebo nasbírané) ovoce, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na požadované tvary, uchováme ho ve vlhku a chladu, dokud nebude dort hotový.
2. Na řadu přichází samotné pečení!
- Troubu předehřejeme na 180°C s pečením zespodu i zvrchu.
- Mléko a jablečný ocet nalijeme do vysoké nádoby a následně ručním mixérem vyšleháme směs do pěny. Přidáme cukr, olivový olej, pár kapek vanilkové esence a znovu vyšleháme.
- Do prosáté sypké směsi postupně a za stálého míchání začneme přilévat mokrou směs (z předešlého bodu) dokud nevznikne homogenní směs.
- Rovnoměrně rozdělíme připravenou směs na dortové vrstvy do forem (každá by měla pojmout cca 500g směsi) a pečeme cca 35 minut - po uběhnutí této doby provedeme špejlový test. V případě potřeby přidáme dalších 5 minut, načež proces opakujeme.
- Po jejich upečení necháme dortové vrstvy ve formách kompletně vychladnout (jsou velmi křehké).
3. Dejme dort dokupy!
- Vezmeme první z dortových vrstev a položíme ji na vyložený otočný stojan.
- Na vrstvu naneseme po celé ploše jahodový gel a za pomocí cukrářkského sáčku jednu třetinu připraveného mascarpone krému, proložíme najemno nakrájeným ovocem a trochou jahodového gelu.
- Proces opakujeme i s dalšími dortovými vrstvami, gelem, krémem a ovocem.
- Na poslední vrstvu naneseme ve stejném pořadí jahodový gel, vyšlehaný krém a finálně přidáme ovoce v celku pro efekt.
Dobrou chuť!
(fotografie v tomto receptu je pouze ilustrační a slouží jako inspirace při pečení)
Komentáře
Diskuze je prázdná.